Onze zelfregiecentra in Deventer en Raalte hebben een Appeltje van Oranje gewonnen. Het daadwerkelijk winnen ervan is voor stichting Vriendendiensten, naast een bekroning op het werk, ook een startschot voor het verder samenwerken aan mentale kracht.

De uitreiking van de Appeltjes van Oranje op 1 juni 2021 was een dag om nooit meer te vergeten. Terwijl Lori van Egmond op Paleis Noordeinde aanwezig was voor het hopelijk in ontvangst nemen van de prijs, werd in de zelfregiecentra in Deventer en Raalte alles via videoverbinding nauwlettend gevolgd op grote schermen. Naast vaste bezoekers waren ook andere betrokkenen aanwezig. Sommigen aanwezigen hadden zich speciaal oranje uitgedost. Wie niet beter wist, zou denken dat het EK al was begonnen.

Op het moment dat voorzitter Kim Putters namens de jury de eerste winnaar toelicht, heerst in Deventer en Raalte doodse stilte. Bij elke zin die hij uitspreekt schuiven de bezoekers een stukje dichter naar het puntje van hun stoel. Op Paleis Noordeinde oogt Lori, vlak naast koningin Maxima, ontspannen. Ze luistert rustig naar de ontknoping.

Zou Kim Putters ons bedoelen? Termen als ‘psychische kwetsbaarheid’, ‘de mens centraal’, ‘gelijkwaardigheid en wederkerigheid’, ‘open naar de buurt’ en ‘goede samenwerking met gemeenten en ggz-organisaties’ zijn onlosmakelijk met Vriendendiensten verbonden. Maar ze hebben evengoed betrekking op de andere genomineerden.

Twee duimen omhoog en een stralende lach bij Lori. Ontlading, gejuich en hier en daar een traan in Deventer en Raalte, wanneer Kim Putters zijn toelichting afsluit met het noemen van de eerste winnaar: ‘Stichting Vriendendiensten Deventer met hun zelfregiecentra’. De app-groep van alle medewerkers die de uitreiking elders online volgen ontploft van de confetti, stralende smiley’s, taarten en slingers: ‘Yes! We hebben hem!’

Uit handen van koningin Maxima neemt Lori de prijs in ontvangst. In haar dankwoord licht ze toe waarom het winnen ervan zowel een bekroning betekent, als het begin van nog meer samenwerking: ‘Er gaat eindelijk wat meer aandacht naar mentale gezondheid. En dit is hard nodig: de mentale weerbaarheid neemt af en de psychische klachten nemen toe. Laten we daarom samenwerken aan het vergroten van de mentale kracht.’


Wil je meer lezen/zien, klik dan op de onderstaande linkjes:

- Artikel in de Stentor

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2021 uit - de hoogtepunten

Vriendendiensten zelfregiecentrum Deventer op het NOS Journaal

Foto Lori en Maxima