Het zelfregiecentrum in Raalte bestaat 5 jaar. Het is een plek waar iedereen welkom is en waar inwoners van Raalte en omstreken een omgeving vinden waar ze zichzelf kunnen zijn. We vierden het jubileum samen met bezoekers, samenwerkingspartners en gemeente Raalte. Er was taart, lunch en de première van een filmpje.

Iedereen is welkom

Mensen bezoeken het zelfregiecentrum voor de inloop en voor de vele activiteiten die er zijn. Het centrum wordt gerund voor en door bezoekers. Mensen doen alles vooral zelf: bardienst draaien, schoonmaken, lunch bereiden en activiteiten organiseren. Betaalde coördinatoren/ervaringsdeskundigen ondersteunen waar nodig. Bezoekers kiezen zelf wanneer ze komen en wat ze gaan doen. Niks hoeft, alles mag. Het zelfregiecentrum wordt ervaren als een fijne, veilige plek. Bezoekers krijgen de ruimte en vrijheid om hun 'plek te vinden' en 'hun ding' op een eigen tempo te doen. Ze kunnen hun ervaringen delen en zijn elkaar tot steun.

Het met elkaar redden

Zelfregiecentrum Raalte bestaat al vijf jaar en we hebben ook zelfregiecentra in Deventer en Olst-Wijhe. En...we gaan hier nog lang mee door. Want zoals wethouder sociaal en leefbaarheid Gerria Toeter het zegt: “we willen met elkaar toe naar een samenleving waarin we het met elkaar redden en we heel inclusief zijn. En dat kan volgens mij niet zonder een zelfregiecentrum.”

Bekijk hieronder het filmpje dat onze collega zelfregie- en herstelorganisatie stichting Out of the Box TV voor ons maakte.