Nieuws toeter

Onze zelfregiecentra in Deventer en Raalte hebben een Appeltje van Oranje gewonnen. Het daadwerkelijk winnen ervan is voor stichting Vriendendiensten, naast een bekroning op het werk, ook een startschot voor het verder samenwerken aan mentale kracht.

De uitreiking van de Appeltjes van Oranje op 1 juni 2021 was een dag om nooit meer te vergeten. Terwijl Lori van Egmond op Paleis Noordeinde aanwezig was voor het hopelijk in ontvangst nemen van de prijs, werd in de zelfregiecentra in Deventer en Raalte alles via videoverbinding nauwlettend gevolgd op grote schermen. Naast vaste bezoekers waren ook andere betrokkenen aanwezig. Sommigen aanwezigen hadden zich speciaal oranje uitgedost. Wie niet beter wist, zou denken dat het EK al was begonnen.

Op het moment dat voorzitter Kim Putters namens de jury de eerste winnaar toelicht, heerst in Deventer en Raalte doodse stilte. Bij elke zin die hij uitspreekt schuiven de bezoekers een stukje dichter naar het puntje van hun stoel. Op Paleis Noordeinde oogt Lori, vlak naast koningin Maxima, ontspannen. Ze luistert rustig naar de ontknoping.

Zou Kim Putters ons bedoelen? Termen als ‘psychische kwetsbaarheid’, ‘de mens centraal’, ‘gelijkwaardigheid en wederkerigheid’, ‘open naar de buurt’ en ‘goede samenwerking met gemeenten en ggz-organisaties’ zijn onlosmakelijk met Vriendendiensten verbonden. Maar ze hebben evengoed betrekking op de andere genomineerden.

Twee duimen omhoog en een stralende lach bij Lori. Ontlading, gejuich en hier en daar een traan in Deventer en Raalte, wanneer Kim Putters zijn toelichting afsluit met het noemen van de eerste winnaar: ‘Stichting Vriendendiensten Deventer met hun zelfregiecentra’. De app-groep van alle medewerkers die de uitreiking elders online volgen ontploft van de confetti, stralende smiley’s, taarten en slingers: ‘Yes! We hebben hem!’

Uit handen van koningin Maxima neemt Lori de prijs in ontvangst. In haar dankwoord licht ze toe waarom het winnen ervan zowel een bekroning betekent, als het begin van nog meer samenwerking: ‘Er gaat eindelijk wat meer aandacht naar mentale gezondheid. En dit is hard nodig: de mentale weerbaarheid neemt af en de psychische klachten nemen toe. Laten we daarom samenwerken aan het vergroten van de mentale kracht.’


Wil je meer lezen/zien, klik dan op de onderstaande linkjes:

- Artikel in de Stentor

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2021 uit - de hoogtepunten

Vriendendiensten zelfregiecentrum Deventer op het NOS Journaal

Foto Lori en Maxima

De onafhankelijke ggz-cliëntondersteuners van stichting Vriendendiensten doen mee aan het Koploperstraject Clientondersteuning van de Gemeente Deventer, maar ook aan het Koploperstraject van de Gemeente Raalte.
Wethouder Liesbeth Grijsen licht in het onderstaande filmpje toe waarom deelname aan het Koploperstraject belangrijk is en wat de gemeente Deventer hiermee wil bereiken. Wil je het bijheorende artikel ook lezen? Klik hier

Voor het inzien van ons jaarverslag klik hier.

Er is massaal gestemd tijdens de Stem10daagse voor de prijs Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds, van 11 t/m 20 januari. En… de meeste stemmen (10.376 maar liefst) zijn naar onze twee zelfregiecentra in Deventer en Raalte gegaan (Zelfregiecentra van Vriendendiensten)!

Hiermee is Vriendendiensten automatisch doorgegaan naar de finaledag van juni, waarin drie van de twaalf genomineerden (finalisten) een Appeltje van Oranje ontvangen in het bijzijn van Koningin Máxima.

Op 28 januari hebben onze ervaringsdeskundigen Fieke en Robert (ondanks dat Vriendendiensten al tot de finale was doorgedrongen), samen met de overige 39 kanshebbers, een presentatie mogen houden voor de jury van het Oranje Fonds.

Na deze spannende online selectiedag zijn de uiteindelijke 12 genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2021 bekend gemaakt:

• Realcovery inloophuis - Stichting Realcovery inloophuis uit Weerselo

• Suïcide Preventie Centrum - Stichting Herstelproces uit Zuidveen

• Tiel en Culemborg Herstelt – Rivierenland Herstelt uit Culemborg

• Positive Sisters and Brothers – Stichting Shiva uit Amsterdam

• Zelfregie ook voor naasten - Stichting Zelfregieteam Borne

• Ixta Noa - Ixta Noa uit Arnhem

• Mailmaatjes - Stichting Zelfbeschadiging uit Utrecht

• De Waterheuvel - Stichting de Waterheuvel uit Amsterdam

• @Ease - Stichting @Ease uit Maastricht

• Equine - Stichting Equine Curaçao

• Ways to Wellbeing - Expertise Center Education Care Saba

• Zelfregiecentra van Vriendendiensten - Stichting Vriendendiensten uit Deventer

 

De Appeltjes van Oranje 2021 staan in het teken van Mentale Kracht.

Meer info klik hier!

Alle zelfregiecentra en herstelinitiatieven in het land hebben JUIST NU een grote (meer)waarde.
Uit vrees voor sluiting hebben bezoekers van Zelfregiecentrum Deventer, in december, brieven aan burgemeester Ron König geschreven.
In dit artikel wordt de 'ontmoetingsfunctie' belicht. De herstelfunctie (herstelcursussen en -activiteiten) is hier niet in meegenomen. Klik hier voor het artikel/de video!

Artikel Stentor

Van 233 landelijke aanmeldingen heeft het Oranje Fonds 40 initiatieven genomineerd voor een ‘Appeltje van Oranje 2021’. Het thema van 2021 is (heel toepasselijk in deze tijden) Mentale Kracht. De zelfregiecentra van Vriendendiensten in Deventer en in Raalte behoren ook tot deze 40 genomineerden! Alle kandidaten zijn ijzersterk!

Tussen 11 en  20 januari 2021 zal er een 10 daagse stemronde plaatsvinden. Op 28 januari ontmoeten alle 40 kandidaten elkaar tijdens de (online) finaledag waarin ieder zijn initiatief gaat presenteren. 

Vervolgens ontvangen de gekozen 10 finalisten, in februari 2021, een bezoek van het Oranje Fonds. Het bestuur van het Oranje Fonds zal in april de uiteindelijke drie winnars kiezen en in mei zal Koningin Maxima de prijzen uitreiken.

Let's do it again!

Voor meer informatie, klik hier!

Het Oranjefonds is gestart met een landelijke reclamecampagne om maatjes te werven. Een rol in deze campagne is voor een maatjeskoppel van Vriendendiensten!  Zie jij ze ook sporten?

Mooie, fijne samenwerking tussen de ggz en het sociaal domein: druk op wachtlijst ggz verlaagd door samenwerking tussen Dimence en stichting Vriendendiensten. Klik hier voor meer informatie.

Donderdag 9 juli 2020 was het dan zover, de uitreiking van de Appeltjes van Oranje! De maatjesactiviteiten van Vriendendiensten stonden in de finale, samen met 11 andere organisaties. In totaal hebben 126 landelijke organisaties hier aan mee gedaan.

Dit jaar kon de prijsuitreiking door de coronacrisis niet op Paleis Noordeinde plaatsvinden. In plaats hiervan reikte Koningin Maxima de prijzen uit tijdens een bijzondere online uitzending. Het maatjesteam heeft 'live' meegedaan aan deze uitzending en vanuit Vriendendiensten is er samen met veel 'maatjes' hiernaar gekeken, op grote scheremen, vanuit Zelfregiecentrum Deventer en Zelfregiecentrum Raalte. Het was ontzettend spannend maar uiteindelijk zijn we helaas (net) niet in de prijzen gevallen.

Wij kijken wel terug op een mooie periode en speciale dag. 

Kijk hier voor de uitzending van de appeltjes van Oranje en klik hier voor een prachtig artikel van het oranjefonds over onze maatjes(activiteiten). Via deze link kun je een interview door de Stentor van maatjes Fons & Barbara lezen.

Beide zelfregiecentra, In Deventer en in Raalte, gaan per 1 juni open, in aangepaste vorm. Alle mensen die gebruik maken van deze centra hebben een bericht hierover ontvangen.
Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met: 0570-613747 of zelfregie@vriendendienstendeventer.nl

Van team Vriendendiensten & friends...
Bekijk Liefs uit Lockdown hier.
Met dank aan: 

  • alle ‘Friends’ (mensen die Zelfregiecentrum Deventer en Zelfregiecentrum Raalte bezoeken)
  • Robert van Andel (coordinator ervaringsdeskundigheid en herstel bij Vriendendiensten) voor tekst en muzikale bijdrage;
  • Jos Mast (ggz-clientondersteuner bij Vriendendiensten) voor de montage.


Alle ‘friends’ wachten geduldig af op de (her)opening van deze twee zelfregiecentra (in aangepaste vorm).
Corona tijden, mei 2020

Dimence en Vriendendiensten gaan in Deventer nog intensiever met elkaar samenwerken.
Meer dan ooit is er verbinding nodig tussen de ggz en het sociaal domein. Meer dan ooit is er persoonlijk/maatschappelijk herstel nodig, naast de nodige behandeling.
Met dank aan Salland Zorgverzekeringen en Gemeente Deventer. Voor meer informatie, klik hier

Voor het inzien van ons jaarverslag klik hier.

De maatjesactiviteiten van Vriendendiensten zijn samen met andere 11 landelijke organisaties/projecten genomineerd voor de prijs 'Appeltjes van Oranje'. 100 landelijke organisaties/projecten hebben dit jaar meegedaan aan deze prijs. Na een eerste selectie door de jury, gevolgd door een stemtiendaagse, hebben 40 organisaties/projecten een presentatie voor de vakjury mogen geven. 12 van deze organisaties/projecten zijn uiteindelijk genomineeerd en gaan binnenkort een werkbezoek van het Oranje Fonds ontvangen. Drie van deze genomineerden ontvangen op 26 mei 2020 een Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde, uit handen van Koningin Maxima.
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving.
 

Wij hebben sinds kort een 'prikkelarme' ruimte binnen Zelfregiecentrum Deventer, geschikt voor (herstel) cursussen, workshops en activiteiten waar meer stilte/rust nodig is. 
Met dank aan het Oranje Fonds en onze goede buren van Cambio. Klik hier om het artikel hierover te lezen van het Oranje Fonds!

Op woensdag 5 juni vieren we dat zelfregiecentrum Raalte 1 jaar bestaat. Kom je ook? Klik hier voor meer informatie!

Voor het inzien van ons jaarverslag klik hier.

Al 20 jaar staat Stichting Vriendendiensten voor een laagdrempelige en gelijkwaardige benadering van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wij zien dat eenzaamheid en stress hierdoor plaatsmaken voor talenten en mogelijkheden. Daar zijn we trots op en dat gaan we vieren op donderdag 14 maart 2019 met een feestelijke inloopdag met oa een lunch en een educatief programma. Iedereen is welkom om tussen 10.00 - 17.00 uur langs te komen.

Vanaf 2019 kunnen ook inwoners uit de gemeente Voorst een beroep doen op al onze (Vrienden)diensten!

Op 1 oktober2018  gaat een eerste cursus 'HERSTELLEN DOE JE ZELF' van start binnen Zelfregiecentrum Deventer.
Op 10 oktober gaat deze cursus ook binnen Zelfregiecentrum Raalte van start.
'Tussen moeilijkheden liggen mogelijkheden' (Einstein)
Deze cursus van 12 bijeenkomsten zal binnen Zelfregiecentrum Deventer worden gegeven door ervaringsdeskundigen van Stichting Focus uit Zwolle.
Binnen Zelfregiecentrum Raalte zal de cursus wordt gegeven ism Dimence en door ervaringsdeskundigen van Dimence.
Ter info: deze eerste twee cursussen zit al vol. Heb je belangstelling voor het volgen van 'herstellen doe je zelf' op een later moment, in een fijne omgeving buiten de hulpverlening om, neem dan contact met ons op! Om deze cursus te volgen hoef je niet ingeschreven te staan bij Vriendendiensten of bij een andere organisatie. Wat belangrijk is, is dat je weer je eigen leven in de hand wil krijgen en dat je open staat voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het weer oppakken van betekenisvolle rollen en doelen in het leven.

De 'Rocketboys' uit Deventer hebben Zelfregiecentrum Deventer in beeld gebracht. Benieuwd naar het resultaat? Klik hier of kijk op You Tube onder Zelfregiecentrum Deventer

Op 4 juni 2018 is ook Zelfregiecentrum Raalte geopend aan de Kerkstraat 13. Voor meer informatie hierover klik hier

In opdracht van WijzijnMIND heeft het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) een onderzoek uitgevoerd naar de waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven. Vriendendinsten was één van de acht geselecteerde landelijke organisaties die hier aan mee heeft gedaan. Klik hier om het rapport in te zien.

Voor het inzien van ons jaarverslag klik hier.