Herstel zit in een stroomversnelling bij de twee zelfregiecentra van Vriendendiensten, in Deventer en Raalte. Steeds meer mensen willen meedoen aan herstelcursussen en -activiteiten, of deze zelf leren geven. Om aan te sluiten op deze ontwikkeling is de cursus Train de Trainer opgezet, die onlangs door 8 deelnemers succesvol is afgerond.
 

TRAIN DE TRAINER
De cursus Train de Trainer is gericht op het ontwikkelen van trainersvaardigheden die belangrijk zijn bij het geven van herstelcursussen en -activiteiten. Er komt namelijk wat kijken bij het geven van een goede herstelcursus of -activiteit. Dit loopt uiteen van het tijdig en goed voorbereiden, tot het samenwerken met een co-trainer, faciliteren van een groepsgesprek en oog hebben voor zowel het groepsproces als individu. En dit allemaal binnen de hiervoor beschikbare tijd.


GROEIPROCES
Recentelijk zijn deelnemers van de cursus Train de Trainer onder begeleiding van ervaren trainer Marjolein Meijnen – Visser bezig gegaan met het ontwikkelen van dit soort trainersvaardigheden. Zo hebben ze in koppels voor de groep geoefend met hoofdstukken van bestaande herstelcursussen. Best een sprong in het diepe, maar volgens de deelnemers des te leerzaam: “De praktijk is veel meer waard dan de theorie. Zo ervaar je pas echt waar je tegenaan loopt”, aldus Simone Kok. Angela Haaima vult aan: “Dit is de meest leerzame vorm. Ervaringen vergeet je niet meer en neem je later mee wanneer je zelf voor de groep staat als trainer.” Juist door uit de comfortzone te stappen, ontstaat er voedingsbodem voor groei. Zo twijfelde Angela voorafgaand aan de cursus over haar vaardigheden als trainer. “Nu weet ik zeker dat ik een groep wat te bieden heb”.


TOEKOMST
De deelnemers van de Train de Trainer gaan allemaal bijdragen aan de ontwikkeling op het gebied van herstel binnen de regio. Hierdoor kunnen lopende herstelcursussen en -activiteiten vaker starten en kunnen er nieuwe beginnen. Angela: “Binnenkort ga ik samen met een ervaringsdeskundige van Dimence de cursus Herstellen Doe Je Zelf geven in Raalte”. Simone Kok kijkt ook uit naar de toekomst: “Mijn doel is om ervaringsdeskundige professional te worden en deze ervaring sluit daar perfect op aan.”