Door middel van deze blogs willen wij zichtbaar maken wat de impact is van Vriendendiensten op de mensen die gebruik maken van onze diensten. Neem een kijkje in de ervaringen van deelnemers bij de maatjesactiviteiten, bezoekers van de twee zelfregiecentra, deelnemers van herstelcursussen/activiteiten, mensen die gebruik maken van onze ggz-clientondersteuning, vrijwilligers, stagiaires en medewerkers.

Zou jij ook een blog willen schrijven? Wij gaan graag met je hierover in gesprek! 

Je kunt contact met ons opnemen via: 0570-613747 of info@vriendendienstendeventer.nl

 

De week van Fons Geerdink is niet compleet zonder zijn bezoeken aan Lange Zandstraat 15. Op het adres was ooit een machinefabriek en later de brandweer gevestigd. Tegenwoordig doet het monumentale pand dienst als zelfregiecentrum van Stichting Vriendendiensten. Voor Fons een belangrijke plek. ‘Ik voel me er gewaardeerd.’

 

Binnen onze ggz-maatjesactiviteiten hebben 250 vrijwilligers contact met 450 ‘deelnemers’ zoals Henry. Dit in de vorm van 1-op-1 maatjes en groepsmaatjes, maar ook tijdens de gezellige Vriendencafe’s (in Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst).


Hieronder het verhaal van Henry & Katja.


‘Ik zocht een maatje, maar bleek ook voor haar een steun’ Henry

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Rolf doet zijn verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3.

 

Rolf heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer bijna een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over hoop, dat hulp vragen geen zwakte is en waarom hij deze campagne belangrijk vindt.

 

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Annie doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

Annie heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over eigenwaarde, begrip hebben voor elkaar en waarom ze zich nu veel krachtiger voelt.

 

Vriendendiensten staat open voor een gesprek over hoe het nou écht met iemand gaat, ook als het even minder goed gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3 campagne van 113. Lynn doet vandaag zijn verhaal op het bankje.

 

Lynn heeft in zijn jeugd suïcidale gedachten gehad, ook hebben in zijn omgeving mensen suïcide gepleegd. Tijdens het gesprek hebben we het over troost en steun, over zingeving en of hij mensen in zijn omgeving heeft waar hij zijn verhaal mee kan delen.

 

TABOE

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Natasja doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

De moeder van Natasja heeft een aantal jaar geleden suïcide gepleegd. Daarnaast is ze iemand in haar omgeving verloren aan suïcide, heeft een dierbare een suïcidepoging gedaan en is ze zelf na een suïcidepoging in het ziekenhuis terechtgekomen. Tijdens het gesprek hebben we het over het afzetten van haar masker, herkenning vinden in elkaar en een ander helpen.

 

Dat een zelfregiecentrum kansen biedt, weten Rolf en Patricia. Na in het centrum in Deventer als bezoeker een herstelcursus te hebben gevolgd, zijn beiden hierna opgeleid om, vanuit hun eigen ervaringen, anderen vooruit te helpen. Herstelcursussen geven hoop, en ik spreek uit ervaring.” 

Blog Lisanne Goeijer

Als één van de coördinatoren van Zelfregiecentrum Deventer heeft Lisanne bezoekers en het centrum zien veranderen. Wat al die tijd hetzelfde is gebleven, is de benadering van gelijkwaardigheid. ‘Ik ben altijd benieuwd naar wie iemand is, wat iemand belangrijk vindt en hoe het zelfregiecentrum daarbij eventueel kan ondersteunen.
 

In haar werk als coördinator bij Vriendendiensten zag Almera Dacić al talloze mensen opbloeien, nadat ze deze als maatjes aan elkaar had gekoppeld. En dat mogen er nog veel meer worden.

Door een opeenstapelingen van tegenslagen en een psychische kwetsbaarheid, werd de wereld van Martin steeds kleiner en de spanning juist groter. Zelfregiecentrum Deventer biedt hem letterlijk en figuurlijk de ruimte om zich weer wat beter te voelen. ‘Er is een onderling begrip, dat je elders zelden vindt.’
 

'We begrijpen hoe stress vanwege een psychische kwetsbaarheid harder kan binnenkomen’ 

Het overzicht, de motivatie, de moed of simpelweg de middelen verliezen om verder te komen. Jos Mast komt het in zijn werk als ggz-cliëntondersteuner bij Stichting Vriendendiensten dagelijks tegen en helpt mensen weer op weg. We doen het samen.
 

Een zelfregiecentrum is een veilige haven voor als het minder gaat, een ontwikkelplek voor als het beter gaat en/of een springplank wanneer het kan.

Lees hier het verhaal van Marika.
 

Goed maatjes-contact ontstaat vanzelf, zolang beiden partijen hier voor openstaan. Zo weten Youssef en Frans, die inmiddels twee jaar een maatjeskoppel vormen. We zijn nooit uitgepraat.”
 

Herstel zit in een stroomversnelling bij de twee zelfregiecentra van Vriendendiensten, in Deventer en Raalte. Steeds meer mensen willen meedoen aan herstelcursussen en -activiteiten, of deze zelf leren geven. Om aan te sluiten op deze ontwikkeling is de cursus Train de Trainer opgezet, die onlangs door 8 deelnemers succesvol is afgerond.
 

Enkele maanden na de opening in 2018, wandelde Natasja voor het eerst het zelfregiecentrum van Raalte binnen. Ze hoopte er een plek te vinden waar ze creatief kon zijn en iets voor anderen kon betekenen. Die plek heeft ze gevonden en daarmee zelfs meer dan dat. ‘Ik heb mijn zelfvertrouwen en mezelf teruggevonden.’
 

Naar de buitenwereld deed Julia of ze alles op orde had, maar in werkelijkheid had ze geen overzicht. Ook niet over haar financiën, waardoor ze in de schuldsanering belandde. Eenmaal uit de schulden, had Julia nog steeds geen idee hoe ze goed verder kon en wilde met haar leven. Het sociaal wijkteam gaf haar toen het advies om contact op te nemen met de ggz-cliëntondersteuning van Vriendendiensten. 
 

Foto Fieke

Al jaren hoor ik enthousiaste ervaringen over de WRAP. Omdat ikzelf nieuwe en/of spannende dingen het liefst vermijd, heeft het even geduurd voordat ik de drempel over was. Lastminute kwam er een plekje vrij bij de WRAP-cursus die eind oktober bij Zelfregiecentrum Deventer startte, impulsief heb ik mij aangemeld en wat ben ik blij dat ik het heb gedaan!

Lori van Egmond

EEN MOMENT GEDULD ALSTUBLIEFT, ER ZIJN NOG VEEL WACHTENDEN VOOR U...
Het lukt Ron vandaag amper om zijn bed uit te komen. Zijn relatie is uit gegaan en daarbovenop heeft hij onverwacht zijn baan verloren. Zijn wereld stort in en nare herinneringen uit het verleden beginnen weer op te spelen. Ron weet dat hij nu hulp moet zoeken en gaat naar zijn huisarts. Hij ervaart opluchting wanneer dat hij daar zit, vanaf nu gaat het beter worden.
Helaas! Hij krijgt te horen dat de wachttijd voor behandeling 4 maanden is.