
Naar de buitenwereld deed Julia of ze alles op orde had, maar in werkelijkheid had ze geen overzicht. Ook niet over haar financiën, waardoor ze in de schuldsanering belandde. Eenmaal uit de schulden, had Julia nog steeds geen idee hoe ze goed verder kon en wilde met haar leven. Het sociaal wijkteam gaf haar toen het advies om contact op te nemen met de ggz-cliëntondersteuning van Vriendendiensten.
GEZIEN EN GEHOORD
“Ik was eerst wat terughoudend om kennis te maken. De periode voorafgaand aan de schuldsanering en het uiteindelijk doorlopen ervan hadden mijn zelfvertrouwen geen goed gedaan. Ik voelde me onzeker en was bang om als oud vuil behandeld te worden. Het tegendeel bleek waar. Gelijk bij de eerste ontmoeting met de cliëntondersteuner voelde ik me gezien en gehoord. Er werd niet vreemd opgekeken van mijn situatie, ik werd niet veroordeeld of in een hokje gestopt.”
ADMINISTRATIE GEORDEND
“Samen met de cliëntondersteuner heb ik mijn administratie geordend. Dat gaf me rust én motivatie, ik moest namelijk mijn papieren wel bij elkaar hebben gezocht, voordat de cliëntondersteuner langskwam. In die zin werkt de ondersteuning ook als stok achter de deur.”
DE JUISTE WEG
“Toen bleek dat ik ook hulp kon gebruiken bij het schrijven van brieven aan onder andere de gemeente, werd dit direct door de cliëntondersteuner opgepakt. En voor het betalen van tandartskosten voor mijn zoon is het ons gelukt om een financiële bijdrage te krijgen, via een fonds. De cliëntondersteuner weet de juiste weg, of gaat ernaar op zoek.”
RUST EN RUIMTE
“Lange tijd heb ik het gevoel gehad er alleen voor de staan. Nu was er iemand die het even van me overnam en daardoor kon ik eindelijk een beetje ontspannen, even de boel loslaten zonder de vrees dat alles fout zou lopen. Ik kreeg weer rust en ruimte voor mezelf. Vanuit die rust besloot ik hulp te zoeken bij een psycholoog en te stoppen met roken. Die aandacht voor mezelf is nadien alleen maar gegroeid, ik zorg beter voor mezelf. Zo ik gun mezelf meer, onder andere tijd voor mijn hobby: meubels opknappen.”
BEREIKBAAR, BEGRIPVOL EN BETROUWBAAR
“Nog steeds maak ik gebruik van de cliëntondersteuning, wanneer dit nodig is. Het is enorm waardevol te weten dat ik bij iemand terechtkan, die bereikbaar, begripvol en betrouwbaar is. Ik hoef het hierdoor niet allemaal alleen te doen, wanneer iets me even niet lukt. Vroeger stak ik mijn kop in het zand, als ik ergens niet uitkwam. Dat doe ik niet meer. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Ik weet beter waar ik sta en wat belangrijk voor me is.”
GRENZEN
“Om eerlijk te zijn praat ik met anderen zelden tot nooit over Vriendendiensten. Trots speelt hierbij wel een rol. Ik blijf het toch lastig vinden als anderen weten dat ik af en toe ondersteuning nodig heb. Andersom laten mijn vriendinnen of kennissen het mij ook niet weten als zij ergens niet uitkomen. Doorzetten en het zelf doen, is vaak de norm en dat kan ook een kracht zijn. Er zit echter een grens aan, weet ik nu. Ik ben blij dat ik nu weet waar mijn grens ligt en dat ik het nummer van Vriendendiensten in mijn telefoon heb staan.”