Foto Fieke

Al jaren hoor ik enthousiaste ervaringen over de WRAP. Omdat ikzelf nieuwe en/of spannende dingen het liefst vermijd, heeft het even geduurd voordat ik de drempel over was. Lastminute kwam er een plekje vrij bij de WRAP-cursus die eind oktober bij Zelfregiecentrum Deventer startte, impulsief heb ik mij aangemeld en wat ben ik blij dat ik het heb gedaan!

De WRAP is in de jaren ‘90 in de VS ontstaan en ontwikkeld door Mary Ellen Copeland. Zij ging samen met anderen op zoek naar wat iedereen zelf gedaan had om eigen herstel vorm te geven. Ze kwamen tot het inzicht dat er in al die herstelprocessen een aantal overeenkomsten zaten. Op basis van deze inzichten is de WRAP ontstaan.

De eerste bijeenkomst was voor mij wat onwennig. Voor mij kwam dit vooral omdat ik iedereen in de groep al kende, ik ben namelijk zelf ook werkzaam voor Vriendendiensten, dit is de stichting waar het Zelfregiecentrum onder valt. Ook de WRAP facilitators kende ik al, namelijk mijn directe collega Robert, en Femmy die voor RIBW Overijssel werkt. De overige cursisten kende mij vooral als ‘Fieke, medewerker van Vriendendiensten’. Ik was best gespannen over hoe het ervaren zou worden dat ik nu als cursist in de groep zat. Maar wat een fijne en prettige reacties kreeg ik. Mede cursisten gaven juist aan het te waarderen dat ik openheid gaf en mij ook kwetsbaar opstelde.

Zelf ben ik jarenlang onder behandeling geweest bij verschillende therapeuten voor mijn kwetsbaarheid, zij hebben mij allemaal tools aangereikt en inzichten gegeven die mij verder hebben geholpen. De WRAP is hier erg aanvullend op geweest. Aan de hand van de werkmap hebben we mooie gesprekken gevoerd over de sleutelbegrippen (hoop, steun, opkomen voor jezelf, eigen verantwoordelijkheid en eigen ontwikkeling), heb ik een ‘dagelijks onderhoudsplan’ gemaakt en heb ik nagedacht over triggers en vroege waarschuwingstekens. De gesprekken met de medecursisten hebben veel toegevoegde waarde gehad, zij weten hoe het is om op de bodem te zitten. Ze kunnen meedenken, meevoelen en meepraten. Robert en Femmy hebben hierin vooral ondersteund om hiervan concrete actieplannen te maken. Acties die ik kan uitvoeren als ik signalen herken dat het minder goed gaat of als ik getriggerd raak.

De WRAP cursus heeft eraan bijgedragen dat ik me nog steviger voel in mijn herstel. De zinnen ‘Wat zou mij nu steunen’ en ‘Wat kan ik doen om mijzelf te steunen’ komen nu geregeld in mijn gedachten voorbij. Vaak betekend dit dat ik actief iets ga doen om afleiding te zoeken. In mijn actieplannen staat bijvoorbeeld dat het mij helpt om contact te hebben met anderen om mijn gevoelens of gedachten te bespreken, maar ook kunnen het voor mij dingen zijn als; wandelen met een podcast, een kleinigheidje voor mezelf kopen of uitgebreider koken.

Voor mij was de WRAP dus een mooi middel om veel dingen die ik al wist samen te gaan voegen in één document met concrete actieplannen, vooral de groep heeft hierbij ook echt een grote toegevoegde waarde gehad door de openheid die zij gaven.

Ook interesse in deelnemen aan de WRAP cursus? Zowel bij Zelfregiecentrum Deventer als in Raalte zal hij weer gaan plaatsvinden in samenwerking met RIBW Overijssel. Naast deze WRAP kun je hier
aan meer herstelcursussen en/of herstelactiviteiten deelnemen. Neem gerust contact op met: zelfregie@vriendendienstendeventer.nl of neem een kijkje op www.vriendendienstendeventer.nl

Auteur: 
Fieke Bosscher: zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid Vriendendiensten
Categorie blog: