Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Natasja doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

De moeder van Natasja heeft een aantal jaar geleden suïcide gepleegd. Daarnaast is ze iemand in haar omgeving verloren aan suïcide, heeft een dierbare een suïcidepoging gedaan en is ze zelf na een suïcidepoging in het ziekenhuis terechtgekomen. Tijdens het gesprek hebben we het over het afzetten van haar masker, herkenning vinden in elkaar en een ander helpen.

 

MASKER
“Ik vind het heel belangrijk dat mensen mijn verhaal en andere verhalen kunnen horen, zodat duidelijk wordt dat je tot steun kan zijn voor een ander. Door wat je zelf meemaakt word je gevormd. Maar met je eigen ervaring kan je ook weer een ander helpen. Ik had vroeger echt een masker waarachter ik me verschool. Ik heb vroeger heel veel meegemaakt, ook in mijn jeugd. Ik was heel erg op mezelf, ik was het vertrouwen kwijt in mezelf en in anderen.”

 

IN GESPREK
“In de loop der jaren heb ik geleerd om meer hulp te vragen bij hulpverlening, maatschappelijk werkers en binnen mijn eigen netwerk. Ook als het gaat om hulp voor mijn kinderen. Dit vond ik heel spannend, maar ik ben er trots op dat ik dit gedaan heb. Ik ben heel anders geworden, veel opener. Als ik me rot voel, kan en durf ik het te zeggen en kan ik even met iemand een gesprek aangaan.”

 

BALANS
“Ik ben nog wel op zoek naar de balans en hierin ben ik nog aan het leren. Ik wil soms teveel doen en ik vind het soms moeilijk om 'nee' te zeggen. Ik wil er graag voor een ander zijn, zo ben ik, vanaf jongs af aan al. Dat andere mensen de weg kwijt zijn en dat ze niet weten waar ze moeten beginnen, herken ik in mijn eigen leven.”

 

VRIENDENDIENSTEN
“Sinds ik bij Vriendendiensten kom, heb ik geen suïcidale gedachten meer gehad. Vriendendiensten is echt mijn grote steunpilaar. Door mijn maatje, het zelfregiecentrum, de herstelcursussen, door de mensen en de gesprekken heb ik echt mijn kracht gevonden. Ik heb mijn masker afgegooid. De mensen hier hebben ongeveer dezelfde dingen meegemaakt. Dat wat er is, mag er zijn. Ook verdriet. Je helpt elkaar door het met elkaar te delen. En heel erg die herkenning te voelen van ‘hé, ik ben niet de enige, hij of zij kent het ook’. Je kan elkaar misschien niet uit die situatie halen of direct helpen, maar dat je je niet zo alleen voelt, helpt enorm.”

 

OPENHEID
“In mijn omgeving vinden veel mensen het eng om echt met elkaar in gesprek te gaan, maar gelukkig durven ze het steeds meer. Ik denk dan: 'hè, hè het wordt opengegooid'. Het komt echt dichterbij. Als iedereen stil blijft, wordt het ook niet zichtbaarder en dan krijg je gedachten waar je niet meer uitkomt. Open- en eerlijkheid hebben mij kracht gegeven. Ik heb ook moeten leren om te praten en me niet te hoeven schamen. Ik heb moeten leren dat het ok is om te huilen. Tijdens de herstelcursussen zijn we hierin ook heel gelijkwaardig. Ik breng in een veilige omgeving mijn eigen verhaal naar voren en de verhalen van de anderen mogen er ook zijn. Je doet het met elkaar en je draagt het met elkaar.”

 

113

Denk jij aan zelfdoding? Je kunt 24 uur per dag contact opnemen met 113 zelfdodingpreventie. Via 0800 – 0113 of chat op www.113.nl. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.113.nl/ikzieje.