Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Rolf doet zijn verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3.

 

Rolf heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer bijna een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over hoop, dat hulp vragen geen zwakte is en waarom hij deze campagne belangrijk vindt.

 

MENSEN OM JE HEEN
“Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je kennen en daarbij een extra stapje durven te zetten. Helaas heb ik dat vroeger niet ervaren. Mensen hebben mij toen echt laten vallen. Ik had niemand om me heen die zei: 'kan ik je helpen?' En daardoor ging het ook extra slecht met mij. Mijn relatie ging uit, ik was mijn huis kwijt en mijn familie was er ook niet voor me. Dat gaf me het gevoel van 'ze geven toch niet om me'.”

 

HET GESPREK
“De meeste mensen vinden het heel moeilijk om een gesprek aan te knopen met iemand die het psychisch zwaar heeft. En dat snap ik. Op het moment dat het niet goed met mij gaat, is mijn houding ook heel anders. Mijn houding is dan heel erg van, ‘blijf bij me uit de buurt'. Door de dingen die er zijn gebeurd, bouw ik snel een muur om me heen, dit is mijn afweermechanisme. Maar ik wil eigenlijk hulp. Vanaf de buitenkant zie je niet dat ik dat wil, terwijl ik er wel naar verlang.”

 

HOOP
“Gelukkig heb uiteindelijk de hulp gekregen die ik nodig had. Daarom vind ik een campagne als 1KZ1Ej3 erg belangrijk. Het is belangrijk om te weten dat er altijd mensen voor je zijn, ook al zie je dat op dat moment niet. En het is belangrijk om te weten dat je kan opkrabbelen. Hoe diep je ook zit. Er is altijd wel een weg omhoog, er is hoop.”

 

SIGNALEREN
“Ik heb nu geleerd om eerder te signaleren als het slecht met me gaat. Het zelfregiecentrum van Vriendendiensten is daarin belangrijk. Dat ik hier mensen om me heen heb die dat kunnen zien en vragen, 'hé gaat het wel goed met je? Wil je even praten?’ Een korte vraag daarin is echt genoeg. Het maakt niet uit of het met hakkelen en stoten gaat. Als je het maar vraagt. Iemand gaat dan vanzelf zijn of haar verhaal wel vertellen. Even luisteren is voldoende. Het gevoel van de ander respecteren. Wij weten niet wat er in een ander omgaat. Iemand echt zien, echt interesse tonen is heel belangrijk.”

 

SAMEN
“Hulp en steun vragen is natuurlijk ook wel lastig. De drempel is vaak te hoog. Mensen hebben snel een onveilig gevoel door onbegrip vanuit de omgeving. Maar hoe vaker we deze gesprekken voeren, hoe veiliger het gaat voelen. Hoe vaker we het met elkaar hebben over psychisch lijden of psychische kwetsbaarheid, hoe normaler het wordt. En weet dat om hulp vragen juist sterk is. Het gaat met iedereen weleens slecht. Hier hoef je je echt niet voor te schamen. Op dat moment aan de bel trekken, is juist heel sterk en absoluut geen zwakte. Je hoeft dingen niet alleen te doen. We zijn met z’n allen.”

 

113
​Denk jij aan zelfdoding? Je kunt 24 uur per dag contact opnemen met 113 zelfdodingpreventie. Via 0800 – 0113 of chat op www.113.nl. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.113.nl/ikzieje.