Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Annie doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

Annie heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over eigenwaarde, begrip hebben voor elkaar en waarom ze zich nu veel krachtiger voelt.

 

OPEN ZIJN
“Ik draag bij aan de campagne 1KZ1EJ3, omdat ik wil bereiken dat mensen open zijn over het hebben van suïcidale gedachten. Dat ze hulp zoeken als dat nodig is en zich vooral niet schamen, zoals ik vroeger wel heb gedaan. Ik zocht geen hulp. Wat ik deed was wegduwen, wegduwen, wegduwen en er vooral met niemand over praten.”

 

BEGRIP
“In mijn omgeving was vroeger weinig begrip. Geen begrip voor hoe ik me voelde en er mocht niet gehuild worden. Ik kon bij niemand terecht, ook niet bij mijn familie en vrienden. Ik heb me erg in de steek gelaten gevoeld. Ik voelde vaak veel veroordeling. Mensen kunnen helpen als ze begrip voor mij hebben en me even aanhoren. Ik zou het fijn vinden als een ander zijn best doet mij te begrijpen.”

 

HERSTEL
“Tot 2008 had ik een inwonende dochter die thuis veel hulp nodig had en daardoor was mijn wereld heel klein. Na mijn werk ging ik ’s avonds niet meer weg. Ik zag dan verder niemand, was aan huis gekluisterd. Tot mijn dochter ergens anders is gaan wonen. Dat was heel moeilijk, maar uiteindelijk is dat een goede keus geweest. Er kwam meer tijd voor mezelf en zo kon ik verder werken aan mijn herstel.”

 

NIET MEER WEGDUWEN
Ik heb een tijd twee keer in de week dagbehandeling gehad. Ik had bijvoorbeeld muziektherapie en mindfulness. In mindfulness ben ik me meer gaan verdiepen en hier heb ik met het geloof heel veel aan. Zo heb ik geleerd om te voelen, niet weg te lopen of weg te duwen. Hoe kom ik uit mijn hoofd en weer in het hier en nu? Wat mij bijvoorbeeld helpt, is even naar de buurvrouw gaan om te praten en te huilen. Ook tuinieren, lezen, wandelen of fietsen helpt mij. Ik probeer nu te rouwen en de pijn te voelen, die pijn mag er dan even zijn.”

 

KRACHT
“Nu ben ik veel krachtiger. Ik denk nu vaker ‘wat is gebeurd, is gebeurd’. Ik sta nu heel anders in het leven. Mijn zelfwaardering is veel en veel beter, ook door mijn rol als gastvrouw in het zelfregiecentrum van Vriendendiensten. Ik mag zijn wie ik ben. Ik weet nu ook wat mijn mooie kanten zijn. Als ik me afgewezen of buitengesloten voel, komt mijn impulsiviteit nog wel regelmatig naar boven. Maar ik heb geleerd mild te zijn voor mezelf. Ik voelde me zo schuldig over alles, bijvoorbeeld over de uitbarstingen die ik soms had als ik slecht in mijn vel zat . Maar ik heb geleerd los te laten, ik mag fouten maken en ik vertrouw erop dat ik de kracht heb om door de moeilijke periodes heen te komen.”

 

113

Denk jij aan zelfdoding? Je kunt 24 uur per dag contact opnemen met 113 zelfdodingpreventie. Via 0800 – 0113 of chat op www.113.nl. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.113.nl/ikzieje.