Fons de tuinman vast gezicht op Lange Zandstraat 15

 

De week van Fons Geerdink is niet compleet zonder zijn bezoeken aan Lange Zandstraat 15. Op het adres was ooit een machinefabriek en later de brandweer gevestigd. Tegenwoordig doet het monumentale pand dienst als zelfregiecentrum van Stichting Vriendendiensten. Voor Fons een belangrijke plek. ‘Ik voel me er gewaardeerd.’

 

“Een gesprek met Rolf op het 1KZ1EJ3 bankje” 1KZ1EJ3 Campagne

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Rolf doet zijn verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3.

 

Rolf heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer bijna een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over hoop, dat hulp vragen geen zwakte is en waarom hij deze campagne belangrijk vindt.

 

“Een gesprek met Annie op het 1KZ1EJ3 bankje" 1KZ1EJ3 Campagne 

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Annie doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

Annie heeft vroeger suïcidale gedachten gehad en één keer een suïcidepoging gedaan. Tijdens het gesprek hebben we het over eigenwaarde, begrip hebben voor elkaar en waarom ze zich nu veel krachtiger voelt.

 

Een gesprek met Lynn op het 1KZ1EJ3 bankje” 1KZ1EJ3 Campagne

Vriendendiensten staat open voor een gesprek over hoe het nou écht met iemand gaat, ook als het even minder goed gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3 campagne van 113. Lynn doet vandaag zijn verhaal op het bankje.

 

Lynn heeft in zijn jeugd suïcidale gedachten gehad, ook hebben in zijn omgeving mensen suïcide gepleegd. Tijdens het gesprek hebben we het over troost en steun, over zingeving en of hij mensen in zijn omgeving heeft waar hij zijn verhaal mee kan delen.

 

TABOE

“Een gesprek op het 1KZ1EJ3 bankje” 1KZ1EJ3 Campagne 

Bij Vriendendiensten vinden we het belangrijk hoe het met iemand gaat. Daarom doen we mee met de 1KZ1EJ3-campagne van 113. Natasja doet haar verhaal op het bankje van 1KZ1EJ3. 

 

De moeder van Natasja heeft een aantal jaar geleden suïcide gepleegd. Daarnaast is ze iemand in haar omgeving verloren aan suïcide, heeft een dierbare een suïcidepoging gedaan en is ze zelf na een suïcidepoging in het ziekenhuis terechtgekomen. Tijdens het gesprek hebben we het over het afzetten van haar masker, herkenning vinden in elkaar en een ander helpen.

 

Van bezoeker naar trainer: Rolf en Patricia geven nu zelf herstelcursussen.

Dat een zelfregiecentrum kansen biedt, weten Rolf en Patricia. Na in het centrum in Deventer als bezoeker een herstelcursus te hebben gevolgd, zijn beiden hierna opgeleid om, vanuit hun eigen ervaringen, anderen vooruit te helpen. Herstelcursussen geven hoop, en ik spreek uit ervaring.” 

Lisanne Goejer: coördinator Zelfregiecentrum Deventer (onderdeel van stichting Vriendendiensten)

Als één van de coördinatoren van Zelfregiecentrum Deventer heeft Lisanne bezoekers en het centrum zien veranderen. Wat al die tijd hetzelfde is gebleven, is de benadering van gelijkwaardigheid. ‘Ik ben altijd benieuwd naar wie iemand is, wat iemand belangrijk vindt en hoe het zelfregiecentrum daarbij eventueel kan ondersteunen.
 

Martin over zelfregiecentrum Deventer: “Er zijn talloze mogelijkheden, maar geen verplichtingen"

Door een opeenstapelingen van tegenslagen en een psychische kwetsbaarheid, werd de wereld van Martin steeds kleiner en de spanning juist groter. Zelfregiecentrum Deventer biedt hem letterlijk en figuurlijk de ruimte om zich weer wat beter te voelen. ‘Er is een onderling begrip, dat je elders zelden vindt.’
 

Opname ggz ⏩ zelfregiecentrum ⏩ herstel ⏩ vrijwilligerswerk ⏩ (bijna) betaald werk!

Een zelfregiecentrum is een veilige haven voor als het minder gaat, een ontwikkelplek voor als het beter gaat en/of een springplank wanneer het kan.

Lees hier het verhaal van Marika.
 

Meer herstelcursussen en -activiteiten dankzij Train de Trainer

Herstel zit in een stroomversnelling bij de twee zelfregiecentra van Vriendendiensten, in Deventer en Raalte. Steeds meer mensen willen meedoen aan herstelcursussen en -activiteiten, of deze zelf leren geven. Om aan te sluiten op deze ontwikkeling is de cursus Train de Trainer opgezet, die onlangs door 8 deelnemers succesvol is afgerond.