Edwin en Ingrid

Week van de psychiatrie: 22 t/m 28 maart 2021

Betekenisvol meedoen en opladen bij Vriendendiensten
Je hoort ergens bij, je bent van waarde en er is ruimte voor jouw input’

Betekenisvol Meedoen, is het thema van de week van psychiatrie die duurt van 22 tot 26 maart. Bij Vriendendiensten staat dit onderwerp het hele jaar op de agenda, zo weet ook Edwin. Hij maakte een nieuwe start in Deventer en had hierbij veel aan de ggz-cliëntondersteuning, het Zelfregiecentrum Deventer en de herstelcursussen die hier plaatsvinden.

Meer overzicht door ggz-cliëntondersteuning
“Voordat ik in contact kwam met Vriendendiensten had ik weinig sociale contacten en was ik op veel vlakken zoekende. Ik ben in september 2019, na een klinische opname, verhuisd vanuit Den Haag naar een safehouse in Deventer. Omdat ik hier tijdelijk terecht kon en nieuw was in de regio zocht ik iemand met wie ik kon sparren over de mogelijkheden op het gebied van o.a. wonen. Deze sparringpartner vond ik via Dimence en van hieruit kreeg ik de tip om contact op te nemen met de onafhankelijke ggz-cliëntondersteuners van Vriendendiensten. Helaas lukte het niet direct om een woning te vinden, maar dankzij die ondersteuning kreeg ik wel een beter beeld van de mogelijkheden in de gemeente Deventer.”


Opluchting en ontspanning door zelfregiecentrum en herstelcursus
“In dezelfde periode kreeg ik van iemand die ik kende vanuit een zelfhulpgroep de uitnodiging om mee te gaan naar het zelfregiecentrum in Deventer. Door de prettige sfeer had ik meteen het gevoel dat ik hier welkom was en dezelfde week nog hoorde ik van de cursus Herstellen Doe Je Zelf, die hier werd gegeven. Er was nog een plekje vrij en ondanks dat ik niet precies wist wat ik kon verwachten, besloot ik om mee te doen. De spanning van het deelnemen aan een voor mij onbekende cursus trok snel weg dankzij de openheid in de groep. Het was fijn om inspiratie te halen uit de verhalen van anderen en ook om anderen te inspireren met mijn ervaring. De schema’s en modellen die in de cursus werden behandeld, zoals De Dramadriehoek, hebben me bewuster gemaakt van hoe bepaalde processen bij mezelf en bij anderen werken. Ook was de cursus voor mij een stimulans om verder te ontdekken of werken vanuit ervaringsdeskundigheid iets voor mij is. Aan het einde van de bijeenkomsten merkte ik vaak dat ik opgelucht of met een lichter gevoel wegging.”

Betekenisvol meedoen
“Nog steeds wandel ik regelmatig binnen bij het zelfregiecentrum. Ik ervaar het als een plek waar betekenisvol meedoen vanzelfsprekend is. Je hoort ergens bij, je bent van waarde en er is ruimte voor jouw input. Als je ergens kan opladen dan is het hier wel. Ook merk ik dat het meedoen aan een herstelcursus ervoor zorgt dat mensen dichter bij elkaar komen. In plaats van een oppervlakkige begroeting kan ik nu aan een ander vragen: “hoe voel je je?”.